Gebelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Gebelik yaklaşık olarak 40 hafta süren bir maratondur. Ay olarak da 9 ay, 10 gün olarak ifade edilir. Gebelik başlangıcı da gebe kalınan adet döngüsünün ilk günüdür. Bu sebeple de gebeliğin ilk haftasında anne adayı aslında gebe değildir.
Anne adayı, gebe kaldığı zamanı hatırlamakta güçlük çekebilir. Bu noktada son adet haftasının ilk gününü hatırlamak gerekmektedir. Yapılan kontroller ve gebelik takibi adetin ilk gününe göre yapılmaktadır.
Yani, son adet tarihinin ilk gününden itibaren gebelik 40 haftada tamamlanmaktadır. Çeşitli durumlarda bebek birkaç hafta geç ya da erken dünyaya gelebilir.
Adet döngüsünün ortalama olarak 14. gününde yumurtlama gerçekleşir. Fallop tüplerinin sağ ya da sol tüpe atılması ve yumurtanın olgunlaşması gerçekleşir.
Fallop tüpleri rahmin sağın ve solunda bulunur. Fallop tüplerini ince kanallara benzetebiliriz. Bu tüplerin içerisi yumurtayı rahim iç tabakasına gönderecek tüycüklerle kaplıdır. Gebeliğin gerçekleşmesi rahim içerisinde olacağı için yumurtanın tüplerden rahme ulaştırılması gerekir.
Rahim, pelvis denilen kemik çatısında bulunan bir organdır. Komşu organları ise mesane ve kalın bağırsaktır. Rahim ve idrar torbası yakın olduğu için gebelik süreçlerinde anne adayı sık sık idrara çıkma gereksinimi duyar. Gebelik sürecinde rahim büyümeye devam eder, bu sebeple de mesaneye baskı yapar.
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Esasında gebelik belirtileri her anne adayının farklı yaşayabileceği bir deneyimdir. Klasik belirtiler olsa da bu belirtilerin her anne adayında yaşanma yoğunluğu ve formu farklı olabilir. Gebelik belirtileri arasında en belirleyici faktör, adetin gecikmesidir. Ancak kimi durumlarda gebeliğin yerleşmesi sebebiyle yaşanan kanama adet kanamasıyla karıştırılabileceğinden, kadın gebe olmadığını düşünebilir. Ya da adet gecikmesinden önce farklı belirtilerle hamile olduğundan şüphelenebilir. Yani, gebelik belirtileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu noktada en önemli faktör, anne adayının vücudundaki değişimlere karşı tetikte olmasıdır.
Anne adaylarından bazıları gebeliğin ilerleyen haftalarına kadar gebe olduğunu fark etmeyebilir. Gebeliğe özgür herhangi bir belirti yaşamayabilir. Ya da meydana gelen belirtileri adet dönemi öncesi sendromu ile benzetebilir ve fark etmeyebilir. Bu sebeple bahsedilen belirtilerin yaşanmaması durumunda dahi şayet gebe olduğunuzdan şüpheleniyorsanız mutlaka test yaptırmanız gerekmektedir. Bunun yanında belirtilerin tamamın sizde olması durumunda dahi gebe olmayabilirsiniz. Bu sebeple belirtileri dikkate almanız ancak mutlaka bir uzman görüşünden faydalanmanız gerekir.
Anne adaylarının büyük bir kısmı gebe olduğunu anlayana dek doğum kontrol hapı kullandığı için endişelenir. Bu hapların gebeliğe zarar vereceği düşüncesi ile korkabilir. Ancak yapılan araştırmalar, doğum kontrol haplarının bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermediğini göstermektedir.
Gebe olup olunmadığını anlamanın en kolay ve güvenilir yolu, gebelik testidir.
Normal ( Doğal ) Doğum
Doğum, ana rahminin ardı ardına gelen istemsiz kasılmaları ile başlayan ve bebeğin anne vücudunun dışına çıkması ile sonuçlanan bir olaydır. Dokuz ay boyunca sakin duran rahim (uterus) kasının gebelik süresinin sonunda bazı sinyallerden etkilenerek kasılmaya başlamasıyla, yani doğumun başlamasına yol açan faktörleri ile, doğum başlar. Normal doğum genel anlamda vajinal yolla gerçekleşen doğum demektir. Vajinal doğumların %96’sı baş gelişi şeklindedir.
Sezaryen Doğum
Sezaryenle doğum bebeğin anne karnından uterus açılarak çıkartılmasıdır Annenin ve bebeğin sağlığını tehdit eden her durumda veya vajinal yolla doğumun imkansız olduğu durumlarda sezaryen ile doğum yapılır.
Sezaryen doğum ameliyatı dünyanın bilinen en eski ameliyatlardandır. Tıbbın ve teknolojinin de ilerlemesi ile sezaryen ameliyat teknikleri de daha çok gelişmiştir. Ameliyatların mikropsuz koşullarda yapılması, kan verilebilmesi, kuvvetli antibiyotiklerin kullanılmaya başlanması, modern cerrahi ekipmanlar ve anestezi tekniklerindeki ilerleme sayesinde ameliyatın tehlikesi daha aza indirilmiş, neredeyse normal doğum kadar tehlikesiz olmuştur.
Normal koşullarda sezaryen doğum ameliyatı 45 dakika kadar sürer. Bebek ameliyat başladıktan 10 dakika içinde çıkarılır ve daha sonra kesilen katlar dikilir. Bebeğe ulaşmak için ciltten başlayarak 8 kat tabaka kesilmekte ve daha sonra tekrar dikilmektedir.
Sezaryen ile doğum kararı antenatal dönemdeki gebelik muayeneleri esnasında doktor ve hasta ile beraber verilebileceği gibi, doğumu induksiyon ile başlatma girişimi başarısız olduğunda veya doğum eylemi başladıktan sonra doğumun birinci ya da ikinci evrede verilebilir.
Sezaryen ile bebeğin çıkartılması kararı en sık doğum eylemi başladıktan sonra doğumun ilerlememesi ve fetal distres geliştiği durumlarda verilmektedir. Tüm annelerin bilmesi gereken en önemli nokta, bebeğin sağlıklı bir şekilde vücudu dış ortama çıkıncaya kadar herhangi bir dönemde anne ve bebeğin her ikisinin sağlıklarının korunması için normal doğumdan vazgeçilerek sezaryen ile doğumun devamına karar verilebilir.
Epidural anestezi ile rahat ve konforlu şekilde doğumdan hızla sezaryen tercihine rahatlıkla geçilebilir. Annenin hiçbir ağrı hissetmeksizin tümüyle doğum aşamalarına katılması oldukça önemlidir.