MİKROENJEKSİYON NEDİR ? - Dr. Şule Esatağaoğlu

MİKROENJEKSİYON NEDİR ?

Mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi nedir?

Mikroenjeksiyon yönteminde de tüp bebek aşamaları uygulanmaktadır. Tüp bebek yöntemi iki farklı şekilde uygulanabilir. Birinci yöntem, klasik tüp bebek yöntemidir, ikinci yöntem ise mikroenjeksiyon. İki yöntemde de ilk başta tedavi yöntemi belirlenir ve anne adayı için yumurtalık geliştirici ilaçlara başlanır. Yumurtalar istenilen olgunluğa eriştikten sonra yumurta toplama yani OPU aşamasında geçilir. Bu aşamada baba adayından sperm örneği alınır. Sperm örneği alınamıyor, menide sperm bulunamıyor ise Mikro TESE yöntemi ile sperm elde edilir. Alınan bu yumurta ve sperm hücresi laboratuar ortamına alınır. Klasik tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemindeki tek fark da burada başlar. Döllendirme aşamasında klasik tüp bebek yönteminde, yumurtanın etrafına sperm hücreleri bırakılır ve sperm hücresinin yumurtayı kendi kendine döllemesi beklenir. Mikroenjeksiyon yöntemi ise en sağlıklı ve iyi olan bir sperm hücresi alınır ve yumurtanın içine enjekte edilir. Yani döllenmenin kendi kendine olması beklenmez. Döllenme şansı arttırılır. Bu aşamadan sonra da tüp bebek aşamaları aynıdır. Bu aşamadan sonraki ikinci ya da üçüncü günde ise oluşan embriyo anne adayının rahmine transfer edilir.

Mikroenjeksiyon yöntemini kimler için uygun bir yöntemdir?

Mikroenjeksiyon yöntemi, şiddetli erkek kısırlıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Mikroenjeksiyon yönteminin en yaygın kullanılma sebepleri ise:

Sperm sayısının az olması,

Sperm hareketliliğinin az olması

Sperm şekillerinin (morfoloji) bozuk olması

Mikroenjeksiyon yönteminde döllenme oranı, sperm sayısı ile ilişkili değildir. Menide tespit edilen bir ya da iki sperm ile dahi döllenme gerçekleştirilebilir.

Sperm hücrelerinin hareketliliği düşük ise, gene mikroenjeksiyon tekniği ile spermlerin yumurta zarını aşmakta yaşayabileceği problemler ortadan kalkar.

Sperm şekillerinin bozuk olması, sperm hücresinin yumurtayı dölleyememesine yol açar. Bu gibi problemler, klasik tüp bebek ya da aşılama gibi yöntemlerle çözülemez. Döllenme sağlanamadığı için de çocuk sahibi olmak söz konusu değildir. Ancak mikroenjeksiyon yöntemi ile bu sorun aşılabilmektedir.

Mikroenjeksiyon yöntemi, sperm ya da yumurtaları kalite açısından iyi durumda olmayan çiftlere de uygulanabilen bir yöntemdir. Spermler arasından en iyi ve kaliteli spermin seçilme olanağı vardır. Bu sperm yumurta içine enjekte edilir ve döllenme sağlanır.

Mikroenjeksiyon yöntemi yeni bir uygulama mıdır?

Mikroenjeksiyon yöntemi ilk kez 1992 senesinde uygulanmaya başlamıştır. Uygulandığı ülke ise Belçika’dır. Uygulanmanın etkinliği ve başarısı sayesinde kısa sürede rutin olarak kullanıma girmiştir.

Mikroenjeksiyon yöntemi erkek kısırlıklarında bir devrim niteliğindedir. Bu yöntem sayesinde eskiden çocuk sahibi olabilmesi söz konusu dahi edilemeyen çiftler, çocuk sahibi olabilmektedir.

1992 yılının ardından ise sperm analizinde herhangi bir sperm hücresi tespit edilemeyen, azospermi tanısı alan erkek adaylar için Mikro TESE yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem ile testislerde sperm mevcut ise cerrahi girişimle sperm elde etmek mümkündür.

Mikroenjeksiyon yöntemiyle dünyaya gelen bebeklerde anomali riski fazla mıdır?

Mikroenjeksiyon ile dünyaya gelen çocuklar hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Ancak mikroenjeksiyon yöntemi ile dünyaya gelen çocuklarda yöntem sebebiyle artan bir anomali riski söz konusu değildir. Sperm sayısının az olması sebebiyle, eğer ki genetik olarak bozuk bir sperm tespit edilir ve bu spermden embriyo oluşturulur ise elbette ki bebeğe bu risk taşınabilir. Ancak bu risk yöntem kaynaklı değil, sperm hücrelerinin yapısı kaynaklıdır. Mikroenjeksiyon yönteminde bulunan spermler arasında en kalitelisi seçilir. Ancak sperm sayısı az ise, bulunan spermlerden en kalitelisi seçilmek durumundadır. Bu sebeple genetik tarama testi yapılması faydalı olacaktır.

Mikroenjeksiyon yönteminin uygulanması gereken durumlar nelerdir?

Önceki tüp bebek denemelerinde döllenme elde edilememiş anne ve baba adaylarında,

Önceki tüp bebek tedavilerinde döllenme oranı yüksek olmayan anne ve baba adaylarında,

TESA/TESE gibi cerrahi girişimlerle sperm saptaması yapılması gereken baba adaylarında,

Sperm hücrelerinde sayı, şekil, morfolojik gibi problemler söz konusu olan kişilerde, mikroenjeksiyon yöntemi uygulanarak tüp bebek denemesi yapılmalıdır. Türkiye’de mikroenjeksiyon yöntemi klasik tüp bebek yönteminden daha yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.

Share